31 Mart 2010 Çarşamba

Eurobond Nedir?

Eurobond nedir konulu yazımızdan önce tahvil türleri, yatırım fonları nedir, ters repo nedir, a tipi yatırım fonu nedir, b tipi likit fon nedir konulu yazılarımızda yatırımcılar için farklı yatırım enstrümanlarından bahsetmiştik. Bu yazımızda ise Eurobondu tanımlayacağız ve yatırımcılar için özelliklerinden bahsedeceğiz.

Eurobond, devlet ya da şirketlerin, kendi ülkeleri dışında kaynak sağlamak amacıyla, uluslararası piyasalarda yabancı para birimleri üzerinden satışa sundukları, vadesi 30 yıla kadar ulaşan borçlanma aracıdır. Tanım olarak hazine bonosu ve devlet tahvilleri ile benzerdir, ancak iç borçlanmaya yönelik olan bu kâğıtlar Devlet iç borçlanma senedi olarak tanımlanmakta iken Eurobondlar dış borçlanma statüsündedir. (Bkz. Wikipedia)

Eurobond’lar (USD cinsli olanlar) ilk ihraç edildikleri sırada referans olarak dünyada en sağlam olarak gösterilen Amerikan hazine bonolarını kendilerine esas alırlar. İhraç sırasında yerli ve yabancı yatırımcılar bu referans bonoları kendilerine baz alarak Türkiye (Türk bonosunun) riskini ölçmeye çalışırlar. Euro cinsinden çıkan Türk tahvilleri de Alman hazine bonosuna göre değerlendirilerek ifade edilir.

Eurobond nedir diye merak ediyorsanız yazının orjinaline Ekonomitürkde Eurobond nedir linki ile ulaşabilirsiniz.

Arbitraj Nedir ?
Broker Nedir? Nasıl Broker olunur?
Portföy Nedir? Portföy Yönetimi Nasıl Yapılır?
2009 ve 2010 Büyüme Hızı Rakamları ve Baz Etkisi Nedir: Haluk Bürümcekçi
Google Nexus One, IPhone ve Motorola Droid Çok Ucuza

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Varlık Fiyatlama Modelleri Ne Kadar Etkin?

Genç bir sporcu olduğunuzu düşünelim. Hasta olduğunuzda ya da sakatlandığınızda performansınız  düşebilir fakat kendinizi toparlamanız da ge...