20 Şubat 2010 Cumartesi

Borsada Hisse Senetlerini ne zaman almalıyız? Elimizde ne kadar Tutmalıyız?

İyi bir yatırımcı,yatırımlarını yönetmek için ayırabileceği zamanı ve yatırımlarının getirileri için kısa ve uzun vadeli beklentilerini tartarak en uygun stratejiyi belirler. Borsada hisse senetlerini ne zaman alacağını belirlediği bu strateji ile bilir.

Benim amacım kısa vadeli oynaklıklara açık olarak uzun vadeli getirimi maksimize etmektir. Bunu yaparken hisse senetlerinde marketi yenecek tahminler yapamayacağımı düşündüğüm için farklı sektörlerden çok sayıda hisse senedini, sektörlerin büyüklüklerini dikkate alarak, portfoyüme eklerim ve aldığım hisse senetlerini acil ihtiyacım olduğu zamanlar dışında satmayı düşünmem. Bu yüzden benim için hisse senedi almak ev almak gibidir.

Blog okuyucularına tavsiyem hiç kimsenin bilmediği bilgilere sahip değillerse hisse senedi alım satımıyla piyasayı yenebileceklerini düşünmemeleridir. Çünkü piyasayı yenmeniz için siz kazanırken birilerinin kaybetmesi gerekmektedir. Eğer bu işin eğitimini almamışsanız, yıllarınızı bu işe profesyonel olarak vermemişseniz yada büyük bir fonu yönetecek kadar derin bir tecrübeye sahip değilseniz piyasadaki küçük ve kolay lokma olan yatırımcı grubuna girdiğinizi bilerek buna göre hareket etmelisiniz.

Gazetelerde ekonomi köşelerinde, çeşitli şirketlerin yatırım bültenlerinde, ve de televizyonlarda yer alan uzman yatırımcıların yorumlarında sürekli "yatırım için uygun zaman budur", "şu hisse senetlerine yatırım yapabilirsiniz" vb. tavsiyelere rastlarız. Fakat etkin pazar hipotezine inanan biri olarak ben bu tür duyumların en son biz küçük yatırımcıların kulağına geldiğine inanırım. Her ne kadar her şeyden haberdar olmaya çalışsamda yatırım kararlarımı bu şekilde basından öğrendiğim düşüncelerle değil kendi stratejilerimle almaya çalışırım.

Benim için borsaya girmek için uygun zaman portföyümde hiç hisse senedi olmadığı zamandır. Daha çok alım yapmak için ise borsa endeksinin alım yaptığım seviyelerden daha aşağıya düşmesi yada yatırım portföyüme sonradan eklediğim kazanclarla portföyümün büyüklüğünün artması gerekmektedir. Borsa ne kadar düşerse borsaya ek yatırım yapmak, borsa son 10 yılın dibinde gezinse bile portfoyümün 40% dan fazlasını borsada bulundurmamak portföyümde uyguladığım temel kurallardır.

Yemek yerken ilk kaşıktan aldığımız lezzeti sonsuza kadar alacağımızı düşünüp mide spazmı geçirmek pahasına tıka basa yemek yemek ne kadar yanlışsa hiç yemek yememek de doğru değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Varlık Fiyatlama Modelleri Ne Kadar Etkin?

Genç bir sporcu olduğunuzu düşünelim. Hasta olduğunuzda ya da sakatlandığınızda performansınız  düşebilir fakat kendinizi toparlamanız da ge...